Manuel Terapi Nedir?
Manuel terapi; kas-iskelet sistemi disfonksiyonları, herhangi bir ekstremite ağrısı, cerrahi öncesi-sonrası rehabilitasyon ve ağrısız hareket kazanımı, profesyonel ve amatör sporcularda recovery (toparlanma) dönemlerinde, kas yumuşak doku yaralanmaları gibi sorunlarda herhangi bir cihaz gerekmeden elle yapılan pasif ve aktif spesifik tedavi yöntemlerinin bütününe verilen isimdir.
Manuel terapi fizyoterapist tarafında çok çeşitli durumlarda rehabilitasyon sürecine ek bir enstrüman olarak kullanılabilir.
Manuel terapi uygulamaları masaja benzese de masaj değildir. Manuel terapide biyomekanik faktörler, psikolojik ve nörofizyolojik faktörler gibi unsurların uzman kişilerce değerlendirilmesi sonrası kişinin bulunduğu duruma özel tekniklerin seçilmesiyle oluşturulmuş tedavilerden meydana gelir.
Manuel Terapi Teknikleri Nelerdir?
Manuel terapi; mobilizasyon, manipülasyon, kas-enerji teknikleri, miyofasyal gevşeme, trigger point (tetik nokta) uygulamaları, tendon friksiyon masajı gibi çeşitli manuel tekniklerin hastanın ihtiyaçları doğrultusunda bireysel değerlendirilip kişiye özel şekilde belirlenen tür, zaman ve şekillerde uygulanması bütünüdür.
Manuel Terapi Hastalara Nasıl Fayda Sağlar?
Hastanın durumunun dikkatli bir şekilde değerlendirilmesine dayalı olarak, vücudun özel ihtiyaçlarına göre manuel terapi tedavi planına başlanır. Her teknik kendi içerisinde ve uygulanan hasta için belli ölçüler dahilinde eşsiz ve özeldir.
Manuel terapi; birbiriyle hareket düzeni, ekseni ve ilişkisi bozulmuş eklemlerin hareket kalitesini arttırmak ve düzenlemek, beslenmesi azalmış kas dokusundaki beslenme ve kanlanmayı arttırmak, bir kasın esnekliğini arttırmak ya da esnekliği bozulmuş kasın stabilizasyonunu arttırmak, bağ dokusundaki işlevi geri kazanmak, miyofasyal dokudaki hareket kabiliyetini arttırmak, düzenlemek ve ağrıyı azaltmak amacıyla kullanılır.
Manuel Terapi Süreci Neyi Amaçlar?
Manuel terapi, hastaların iyileşme süreçlerini kısaltmayı ve ağrısız bir yaşam sürmelerini amaçlar. Manuel tedavi hizmeti almak isteyen hastalar için başka bir önemli husus ise manuel terapi tedavisinin uygulayıcısı olan fizyoterapist, manuel terapist, hekim ya da kayropraktik uzmanının sahip olduğu beceri, eğitim ve hastalarını değerlendirebilme düzeyidir. İyi ellerde kısa ve uzun vadede verimli bir terapi ve rehabilitasyon süreci için fizyoterapist-hasta uyumu ve kooperasyonu çok önemlidir.
Manuel terapideki ana amaç kas-iskelet-sinir sistemlerinin koordineli şekilde çalışmasını sağlamak ve hastalara kısa sürede kaliteli ve ağrısız bir yaşam sunmaktır.
Manuel Terapi Ne Kadar Süreyle Uygulanır?
Manuel terapi hafif vakalarda 2-3 seans uygulanması ve egzersizle desteklenmesi halinde hızlı ve kalıcı bir iyileşme elde etmek mümkündür. Dünya genelinde ve ülkemizde amatör, elit ve profesyonel seviyede sporcular recovery (toparlanma) süreci ve sakatlık riskini azaltmak amacıyla belli periyotlarla bu tedavi biçimini tercih etmektedirler. Ancak manuel terapi nasıl kişiye özel bir tedavi metoduysa iyileşme süreci de öyledir ve kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Bu nedenle ön değerlendirme seansı sonrası manuel tedavinin ne sıklıkta ve süreyle olması gerektiği danışanlarımız ile ortak bir paydada buluşarak planlanır.
Manuel Terapi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Uygulanabilir?
- Bel ağrısı
- Boyun düzleşmesi
- Sırt ağrısı
- Bağ doku yaralanmaları
- Spor yaralanmaları
- Duruş bozuklukları
- Sakroiliak eklem bozuklukları
- Diz ve kalça ağrıları
- Karpal tünel sendromu
- Kifoz
- SLAP lezyonu
- Donuk omuz sendromu
- Boyun ağrısı
- Kanal darlığı ve daralması
- Kas yaralanmaları
- Faset sendromu
- Skolyoz
- Piriformis sendromu
- Fibromiyalji
- Tenisçi dirseği ve golfçü dirseği
- Rotator cuff lezyonları
- Bankart lezyonu
- Ön çapraz bağ yaralanması
- Siyatik sinir sıkışması
Manuel Terapi ile Tek Seansta İyileşmek Mümkün Müdür?
Evet, mümkündür. Fakat bu tüm hastalar için geçerli bir cevap değildir. Bazı hastalarda tek bir manuel terapi yöntemi ve seansı yeterli olurken, bazı hastalarda ise bu durum daha karmaşık olabilir ve altta yatan sebep daha farklı olabilir. Altta yatan sorunları çözen bir tedavi süreci daha uzun olabilmektedir. Buradaki en önemli nokta ana sebebe odaklanmaktır.
Manuel Terapi İçin Nereye Gidebilirim?
Kartalda Bulunan Merkezimizde, Soğanlık Manuel Terapi, Pendik Manuel Terapi ve Kartal Manuel Terapi Hizmetimiz bulunmaktadır. Kartal fizik tedavi merkezimiz, manuel terapi konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelleri tarafından yönetilmektedir.
Daha fazla bilgi ve randevu için Kartal Fizik Tedavi merkezimizle iletişime geçebilirsiniz.