Ortopedik Rehabilitasyon Nedir?
Ortopedik rehabilitasyon, fizik tedavi ve rehabilitasyon konusunda uzmanlaşmış ve çok yoğun bir hastalık grubuna bakan bir alt birimdir. Ortopedik rehabilitasyona uygun olan hasta fizyoterapist tarafından değerlendirildikten sonra hastaya özel rehabilitasyon programı hazırlanır ve bu süreçte hasta ve fizyoterapist birebir çalışmaya başlar. Tedavi süresi ve yapılacak seans sayısı hastanın problemlerine göre değişmektedir.
Ortopedik Rehabilitasyon Hangi Hastalara Uygulanır?
Kas-iskelet sisteminin konservatif veya cerrahi tedavi gerektiren tüm ortopedik vakalarında ortopedik rehabilitasyon uygulanmaktadır. Ortopedik müdahale (ameliyat, alçı, atel, protez vb.) öncesi ve sonrası hasta değerlendirilmeli ve kısa, orta ve uzun vadeli fizik tedavi planı hazırlanmalıdır. Ortopedi ve fizyoterapist ve asistanları ile hastanın geleceğine yönelik planlar tartışılmalı ve öncelikle ortopedik rehabilitasyon protokolü oluşturulmalıdır.
Görev sadece hastayı en üst düzeyde fonksiyonel iyilik haline getirmek ve rehabilite etmek değil, aynı zamanda hastanın mevcut durumunu ve yapılan ameliyatı da korumaktır. Ortopedik rehabilitasyon;
- Kırık/çıkık sonrası eklem sertliği ve dolaşım bozuklukları
- Menisküs, bağ yaralanmaları ve diğer spor yaralanmaları ameliyatları öncesi ve sonrası
- Skolyoz ve omurga eğriliği
- Düztabanlık, ayak sorunları ve spor yaralanmalarından sonra
- Protez gibi ortopedik ameliyatlardan önce ve sonra
Sayamadığımız birçok hastalıkta ortopedik rehabilitasyon uygulanmaktadır.
Ortopedik Rehabilitasyonun Amaçları Nelerdir?
Ortopedik rehabilitasyonun amacı, hastanın iskelet yapısındaki bozukluklar nedeniyle kaybedilen vücut fonksiyonlarını eski haline getirmek veya iyileştirmektir. Amaç, hastayı işine ve mesleğine geri döndürmek, tedavi sonucunda başkasına ihtiyaç duymadan yaşamasını sağlamaktır.
Ortopedik rehabilitasyon tedavisi görecek hasta, ortopedi uzmanının görüşü alınarak fizyoterapi ve rehabilitasyon uzmanı ve fizyoterapist tarafından değerlendirildikten sonra özel bir rehabilitasyon programına hazırlanır. Rehabilitasyon süreci hastanın potansiyeline, hastanın tedaviye katkısına ve uyumuna göre fizyoterapistlerle birebir çalışma sonucunda belirlenir.
Ortopedik Rehabilitasyon En Sık Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
-
Ampütasyon rehabilitasyonu: Kol veya bacak kemiğinin bir kısmının veya tamamının veya her ikisinin birlikte cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Birçok nedenden dolayı uygulanabilen amputasyonların %85’i bacaklardadır. Amputasyon sonrası hastalar stabilize edildikten sonra ortopedik rehabilitasyon yaklaşımına geçilmeli ve güdük rehabilitasyonuna geçilmelidir. Kaybedilen bölge için protez ve ortez uygulanır. Rehabilitasyon protezlerin yeri ve durumuna göre devam eder.
-
Endoprotez ameliyatları: Eklem protezleri daha çok diz, kalça, omuz gibi büyük eklemlere uygulanmaktadır. Ameliyat öncesi var olan sorunlara ameliyat sonrası yeni sorunlar eklenmemeye çalışılır. Hasta stabilize olur olmaz ortopedik rehabilitasyona başlanmalıdır.
-
Kırık rehabilitasyonu: Kapalı veya ameliyatlı kırıkların durumuna göre iyileşme döneminde ödem ve ağrıyı azaltan, kan akışını arttıran fizik tedavi uygulamaları yapılır. Alçı çıkarıldıktan veya cerrahi operasyondan sonra baston veya koltuk değneği, yürüme dengesi eğitimi verilmelidir. Ortopedik rehabilitasyona aynı zamanda başlanmalıdır.
-
Skolyoz rehabilitasyonu: Ameliyat öncesi ve sonrası dönemde fizik tedavi ve rehabilitasyon büyük önem taşımaktadır.
-
Diz bölgesinde çapraz bağ yaralanmaları
-
Dizde menisküs hasarı ve yırtıkları
-
Omuz ve dirseklerde travmaya bağlı kas ve tendon yaralanmaları gibi pek çok hastalık ortopedik rehabilitasyon alanına girmektedir.
Bu tabloların tamamı ortopedik rehabilitasyon programı kapsamındadır. Ortopedik rehabilitasyon bir ekip işidir. Ekipte ortopedi uzmanları, FTR uzmanları, fizyoterapistler gibi farklı disiplinlerden personel bulunmalıdır.
Ortopedik Rehabilitasyon İçin Nereye Gidebilirim?
Kartalda Bulunan Merkezimizde, Soğanlık Ortopedik Rehabilitasyon, Pendik Ortopedik Rehabilitasyon ve Kartal Ortopedik Rehabilitasyon Hizmetimiz bulunmaktadır. Kartal fizik tedavi merkezimiz, ortopedik rehabilitasyon konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelleri tarafından yönetilmektedir.
Daha fazla bilgi ve randevu için Kartal Fizyoterapi merkezimizle iletişime geçebilirsiniz.